23-ioji kasmetinė AEHT konferencija Lisabonoje


2010 m spalio 5-10 d. Lisabonoje vyko 23-ioji kasmetinė AEHT (Europos Viešbučių ir Turizmo Mokyklų Asociacija) konferencija ir konkursai. Konferencijoje dalyvavo daugiau kaip 700 dalyvių iš 31 šalies. Asociacija vienija viešbučių ir turizmo mokyklų direktorius, mokytojus ir mokinius. Konferencijos metu vyko mokinių konkursai, trukę 2 dienas: kulinarų, konditerių, viešbučio registratorių, turizmo vadybininkų, padavėjų, barmenų, vyno pristatymo, seminarai, konferencijos, ekskursijos į Fatimą, istorinius miestus Evorą ir Obidus. Aplankėme Lisabonos ir Obidus miesto viešbučių mokyklas.

Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokyklą atstovavo mokyklos direktorė Birutė Stasiūnienė, kulinarinio skyriaus vedėja ir profesijos mokytoja metodininkė Stanislava Akulavičienė, anglų-vokiečių k. vyr. mokytoja ir projektų vadovė Ramunė Vadeikytė ir 219 gr. mokinys Laurynas Palaima.

Laurynas Palaima dalyvavo kulinarų konkurse. Mokinys pademonstravo puikius kulinarinius įgūdžius, organizacinius bei komunikacinius gebėjimus bei nepriekaištingas anglų kalbos žinias. Kulinarų konkursas vyko 2 dienas, iš viso dalyvavo 25 komandos po 3 narius iš skirtingų šalių. Mūsų mokinys dirbo vienoje komandoje kartu su italu ir austru. Pirmą dieną jie turėjo rašyti teorinį testą, susitarti dėl patiekalų, parašyti meniu, patiekalų gaminimo procesą, pateikti reikiamų produktų ir įrankių sąrašą. Antrą dieną komandos ruošė patiekalus, tam buvo skirtos 4 valandos. Laurynas ruošė karštą patiekalą- kiaulienos suktinukus. Dalyviai turėjo pagaminti 4 porcijas, pateikti jas teisėjų įvertinimui ir apsiginti savo darbą.

Konkursuose dalyvavo geriausi mokiniai iš Europos viešbučių ir turizmo mokyklų, todėl dalyvavimas šioje konferencijoje leido pasimatuoti mums su kitomis tokio profilio mokyklomis ir numatyti tolesnius mokymo prioritetus ruošiant profesionalius turizmo sektoriaus darbuotojus.

Projektų vadovė Ramunė Vadeikytė

 

 

Lauryno Palaimos, dalyvavusio virėjų konkurse, įspūdžiai

Konkursas suteikė man daug tarptautinės patirties. Susiradau daug naujų draugų ir gavau neįtikėtiną progą sudalyvauti aukšto lygio kulinariniame konkurse ir išbandyti jėgas varžantis su puikiais virėjais iš viso pasaulio. Iš viso dalyvavo 75 virėjai suskirstyti po 3 į komandas. Mano komandoje buvo italas ir austras. Puikūs komandos nariai ir dabar drąsiai galiu sakyti draugai, padarėme ką sugebėjome. Ir tikrai nepasišiukšlinom! Austro padarytas šaltas užkandis, kuriam jis panaudojo dūmų mašiną, suteikusią švelniai rūkytos žuvies kvapą, bei rizotos garnyras tikrai buvo nuostabus. Mano kiaulienos suktinukai, kurie įdaryti dviem skirtingais įdarais- grybų ir daržovių su dviejų spalvų bei skonių bulvių koše ir vyšniniais pomidorais, kuriuos įkimšau sūdyta česnako lazdele bei čiobrelio šakele, buvo gerai įvertinti teisėjų. Italo dieviškai skanus pyragaitis su daugybe plaktos grietinėlės, citrininiu kremu bei šviežiais vaisiais buvo tikra pasakyčiau bomba, tiek skoniu, tiek išvaizda. Deja iš 25 komandų buvo apdovanotos tik 3 ir tikrai nepykstu dėl to, kad atsirado stipresnių virėjų komandų. Tegul kitąmet važiuosiančiam virėjui tai būna kaip atspirties taškas į pergalę.

Prisiminimai iš Portugalijos

Laurynas Palaima