26-oji kasmetinė AEHT konferencija ir konkursai


2013m. lapkričio 15d. Milane, Italijoje baigėsi kasmetinė 26-oji  AEHT - Europos viešbučių ir turizmo mokyklų asociacijos konferencija ir konkursai, iš kurios Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokyklos delegacija parsivežė 2 sidabro medalius. Konkurse dalyvavo 700 dalyvių iš 130 Europos šalių mokyklų. Mokiniai varžėsi klasikiniame virėjų, dekatlono, konditerių rungtyse. Komandos buvo sudarytos iš skirtingų šalių narių. Todėl ypač buvo sunku suderinti bendras konkursines užduotis. Mokyklose mokiniai mokosi pagal skirtingas programas , o konkurse jie turėjo dirbti pagal tarptautinės teisėjų komandos vieningai nustatytus reikalavimus. Jie buvo vertinami pagal bendrus kriterijus.

Vos tik buvo paskelbtos komandos, mokiniai per valandą turėjo susitarti ir aprašyti, kokius patiekalus ar papuošimus gamins, po aprašymų  pateikimo komisijai, nieko keisti jau buvo nebegalima . Profesijos mokytojos turėjo puikią galimybę stebėti kitų šalių mokinių darbą, bendrauti su kitų šalių profesijos mokytojais. Galime pasidžiaugti, kad mūsų mokiniai atitinka europinį pasiruošimo lygį, geba dirbti tarptautinėje komandoje, bendrauti užsienio kalba.

Konditerio rungtyje buvo traukiama užduoties tema- gėlės, gyvūnai arba fantastinės būtybės. Mūsų mokinė Kristina Dačiolaitė buvo komandoje su ispanu ir turėjo padaryti 3 skirtingus marcipaninius papuošimus pagal išsitrauktą gėlių temą. Užduotį reikėjo atlikti per valandą ir marcipaninių papuošimų svoris turėjo būti 40-60 g.  Mokinė sugebėjo pademonstruoti ir nustebinti teisėjus, kurie liko sužavėti marcipaninių rožių originalumu ir technikos sudėtingumu, estetiškumu ir įvairove. Teisėjas paspaudė jai ranką ir padėkojo už profesionalumą. Tai  buvo pripažinimas mažos Lietuvos didžiųjų šalių tarpe, šalia Belgijos, Prancūzijos ir kitų šalių, kur marcipanas naudojamas jau daugelį metų, o Lietuvos mokyklose jis naudojamas labai retai. Tai nėra tradicinis puošimo būdas. Mokinę paruošė profesijos mokytoja metodininkė Zita Sprindienė.  Mokinė ne tik nenuvylė savo mokytojos, bet ir iškovojo sidabro medalį. Iš 13 konditerių komandų, lietuvės ir ispano komanda buvo antri.

Šiais metais buvo dvi rungtys virėjams- tradicinis virėjų konkursas- užkandžio ir karštojo patiekalo ruošimas ir dekatlono rungtis, kurioje reikėjo pademonstruoti atskirus darbo momentus: daržovių pjaustymą, žuvies filetavimą, marinatų ir padažų paruošimą, žuvies marinavimą bei patiekalo patiekimą. Mokinius  paruošė profesijos mokytoja ekspertė Vida Bingelytė ir restoranų ir viešbučių skyriaus vedėja Stanislava Akulavičienė. Dekatlono rungtyje Lietuvą atstovavo virėjo specialybės mokinys Marius Venskus. Jis kartu su slovėnu ir turku turėjo ne tik paruošti bendrą patiekalą iš daržovių ir žuvies, bet ir žingsnis po žingsnio per atitinkamą laiką pademonstruoti žiūrovams ir komisijai, kaip tai daroma. Tradicinėje rungtyje mūsų mokinys virėjas Vytautas Kazlauskas dirbo komandoje su belge ir italu ir ruošė karštąjį  žuvies užkandį bei karštąjį vištienos patiekalą.

Mokiniai, kartu su profesijos mokytojomis džiaugiasi turėję galimybę sudalyvauti tokio aukšto lygio tarptautiniame konkurse, palyginti savo ir kitų šalių mokinių profesinius įgūdžius ir gebėjimą dirbti tarptautinėje komandoje.

Profesijos mokytoja metodininkė Zita Sprindienė

Profesijos mokytoja ekspertė Vida Bingelytė

Projektų vadovė Ramunė Vadeikytė