Iš AEHT meistriškumo konkurso Londone su sidabro medaliu


2016 m. spalio 23-28 dienomis Londone vykusiame AEHT - Europos viešbučių ir turizmo mokyklų asociacijos profesinio meistriškumo konkurse Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokyklos auklėtinė Roberta Rusakevičiūtė kulinarijos meno rungtyje iškovojo sidabro medalį.

AEHT (Europos viešbučių ir turizmo mokyklų asociacijos ) konferencija ir konkursai organizuojami vis kitoje šalyje. Tai jau 29-oji metinė konferencija. Šiais metais konkursuose dalyvavo mokiniai, mokytojai ir mokyklų direktoriai iš 23 šalių, iš viso daugiau kaip 500 dalyvių. Vyko 10 rungčių: virėjų kulinarijos meno ir dekatlono, konditerių, turizmo – turizmo vadybos, registratūros, kelionių gidų, restorano ir baro- padavėjų, somelje, kokteilių, baristų.  Konkursus vertino 60 restoranų ir viešbučių sektoriaus profesionalų. Konferencijos metu taip pat vyko seminarai, paskaitos.

Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokykla šiai asociacijai priklauso nuo 2004 metų. Jau ketvirti metai iš eilės mokiniai iš konkursų grįžta su medaliais. Šiais metais antro kurso virėjo specialybės mokinė Roberta Rusakevičiūtė (mokytoja Nida Šekštelienė) kulinarijos meno rungtyje kartu su komandos nariais iš Belgijos ir Olandijos laimėjo sidabro medalį. Per 2 valandas jie paruošė keturias porcijas „šefo pasveikinimą“, užkandį ir pagrindinį patiekalą. Pagrindiniai produktai- žuvis ir aviena.

Mūsų mokyklos mokiniai varžėsi virėjų kulinarijos meno, dekatlono ir konditerių rungtyse. Dekatlono konkurse gerai pasirodė trečiakursis virėjo specialybės mokinys Robert Simčionok, o konditerijos konkurse- mūsų mokykloje kulinarijos specialybę baigusi, dabar konditerijos pirmakursė Diana Drižytė. Komandos buvo sudarytos iš skirtingų šalių narių. Todėl ypač buvo sunku suderinti bendras konkursines užduotis. Mokyklose mokiniai mokosi pagal skirtingas programas , o konkurse jie turėjo dirbti pagal tarptautinės teisėjų komandos vieningai nustatytus reikalavimus. Jie buvo vertinami pagal bendrus kriterijus.

Vos tik buvo paskelbtos komandos, mokiniai per valandą turėjo susitarti ir aprašyti, kokius patiekalus ar gėrimus gamins, po aprašymų  pateikimo komisijai, nieko keisti jau buvo nebegalima . Profesijos mokytojos turėjo puikią galimybę stebėti kitų šalių mokinių darbą, bendrauti su kitų šalių profesijos mokytojais. Galime pasidžiaugti, kad mūsų mokiniai atitinka europinį pasiruošimo lygį, geba dirbti tarptautinėje komandoje, bendrauti užsienio kalba.

Šiais metais buvo dvi rungtys virėjams- tradicinis virėjų kulinarijos meno- „šefo pasveikinimo“, užkandžio ir karštojo patiekalo ruošimas ir dekatlono rungtis, kurioje reikėjo pademonstruoti atskirus darbo momentus: daržovių pjaustymą, žuvies filetavimą, marinatų ir padažų paruošimą, žuvies marinavimą bei patiekalo patiekimą.

Mokiniai, kartu su profesijos mokytojomis džiaugiasi turėję galimybę sudalyvauti tokio aukšto lygio tarptautiniame konkurse, palyginti savo ir kitų šalių mokinių profesinius įgūdžius ir gebėjimą dirbti tarptautinėje komandoje.