Iš tarptautinio konkurso – dvigubas sidabras


2017 m. lapkričio 13-18 dienomis Belgijoje vykusiame AEHT - Europos viešbučių ir turizmo mokyklų asociacijos profesinio meistriškumo konkurse sidabro medalius iškovojo 2 Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokyklos mokiniai - Evelina Radžiūtė, dalyvavusi konditerijos rungtyje ir Jonas Rudis, kulinarijos dekatlono rungtyje.

AEHT (Europos viešbučių ir turizmo mokyklų asociacijos) konferencija ir konkursai organizuojami vis kitoje šalyje. Tai jau jubiliejinė 30-oji metinė konferencija. Šiais metais konkursuose dalyvavo mokiniai, mokytojai ir mokyklų direktoriai iš 25 šalių, iš viso daugiau kaip 500 dalyvių, iš jų 280 mokinių. Vyko 11 rungčių: virėjų kulinarijos meno ir dekatlono, konditerių, turizmo – turizmo vadybos, registratūros, kelionių gidų, restorano ir baro- padavėjų, vyno ir alaus somelje, kokteilių, baristų. Konkursus vertino 60 restoranų ir viešbučių sektoriaus profesionalų. Konferencijos metu taip pat vyko seminarai, paskaitos.

Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokykla šiai asociacijai priklauso nuo 2004 metų. Jau penkti metai iš eilės mokiniai iš konkursų grįžta su medaliais. Į konferenciją vyko mokyklos direktorė Birutė Stasiūnienė, viešbučių ir restoranų skyriaus vedėja Stanislava Akulavičienė, profesijos vyr. mokytoja Alina Bernatovič, anglų kalbos mokytoja metodininkė ir projektų vadovė Ramunė Vadeikytė, 216 gr. virėjo specialybės mokiniai Robert Černeckij ir Jonas Rudis bei 725 gr. konditerijos specialybės mokinė Evelina Radžiūtė. Šiais metais antro kurso virėjo specialybės mokinys Jonas Rudis kulinarijos dekatlono rungtyje kartu su komandos nariais iš Šveicarijos ir Olandijos laimėjo sidabro medalį. Mokinį ruošė profesijos mokytoja Alina Bernatovič. Konditerijos specialybės trečio kurso mokinė Evelina Radžiūtė (mokytoja Zita Sprindienė) kartu su komandos nariu iš Olandijos taip pat užėmė antrąją vietą ir buvo apdovanota sidabro medaliu.

Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokyklos mokiniai varžėsi virėjų kulinarijos meno, dekatlono ir konditerių rungtyse. Komandos buvo sudarytos iš skirtingų šalių narių. Todėl ypač buvo sunku suderinti bendras konkursines užduotis. Mokyklose mokiniai mokosi pagal skirtingas programas , o konkurse jie turėjo dirbti pagal tarptautinės teisėjų komandos vieningai nustatytus reikalavimus. Jie buvo vertinami pagal bendrus kriterijus.

Vos tik buvo paskelbtos komandos, mokiniai per valandą turėjo susitarti ir aprašyti, kokius patiekalus gamins, po aprašymų pateikimo komisijai, nieko keisti jau buvo nebegalima . Profesijos mokytojos turėjo puikią galimybę stebėti kitų šalių mokinių darbą, bendrauti su kitų šalių profesijos mokytojais. Galime pasidžiaugti, kad mūsų mokiniai atitinka europinį pasiruošimo lygį, geba dirbti tarptautinėje komandoje, bendrauti užsienio kalba.

Šiais metais buvo dvi rungtys virėjams- tradicinis virėjų kulinarijos meno- vieno kąsnio užkandžio ir karštojo patiekalo ruošimas ir dekatlono rungtis, kurioje reikėjo pademonstruoti atskirus darbo momentus: daržovių pjaustymą, žuvies filetavimą, marinatų ir padažų paruošimą, žuvies marinavimą bei patiekalo patiekimą. Konditeriai gamino desertą „Juodasis miškas“, skirtą AEHT 30-ajam jubiliejui.

Mokiniai, kartu su profesijos mokytojomis džiaugiasi turėję galimybę sudalyvauti tokio aukšto lygio tarptautiniame konkurse, palyginti savo ir kitų šalių mokinių profesinius įgūdžius ir gebėjimą dirbti tarptautinėje komandoje.

AEHT asociacijai priklauso ir Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras bei Klaipėdos turizmo mokykla. Visos trys mokyklos kartu 2020 m. organizuos metinę konferenciją ir konkursus Lietuvoje.