Surask mus Facebook'e
Viską, ką darai, reikia daryti gerai, net jei darai beprotybę.
H. de Balzakas

Stažuotė Danijoje


Mokymosi visą gyvenimą programos Leonardo da Vinci mobilumo projektas “Restoranų darbuotojų praktinių įgūdžių ir įvairių darbo kompetencijų tobulinimas užsienio šalyse“ Nr. LLP-LdV-IVT-2013-LT-0855, skirtas pirminio profesinio mokymo lygmens moksleivių virėjų, konditerių ir padavėjų-barmenų profesinių kompetencijų tobulinimui.

2014 m. vasario 2 - kovo 8 d. dešimt mokinių iš Lietuvos  profesinio rengimo mokyklų (Visagino TVPMC, Utenos RPMC, Kauno MPPMC, Vilniaus VTPVM) stažavosi Danijoje. Penkias savaites jie gyveno ir mokėsi „Danish Meat Trade College“, Roskildės mieste.

Stažuotės metu jie gamino ir serviravo įvairius tradicinius Danijos patiekalus. Susipažino su Danijoje naudojamų produktų įvairove: daržovėmis, vaisiais, mėsa, žuvimi ir jų pirminiu paruošimu; sužinojo, kokie naudojami prieskoniai, padažai, ruošimo būdai; susipažino su naujausiomis technologijomis maisto ruošime, patiekime bei puošime; susipažino su tradicinių atvirų ir uždarų daniškų sumuštinių įvairove ir jų valgymo bei patiekimo subtilybėmis; įgijo patirties dirbant tarptautinėje komandoje su mokiniais iš Latvijos bei Suomijos.

Mokiniai patobulino anglų kalbos įgūdžius, šiek tiek pramoko daniškų frazių ir profesinio virtuvės žodyno, praplėtė sociokultūrinį akiratį, susipažino su Danijos kultūra. Laisvu nuo praktikos metu jie aplankė sostinę Kopenhagą, karališkosios šeimos rūmus, Carlsberg alaus daryklą, zoologijos sodą bei jūrų muziejų, matė Danijos simbolį bei Kopenhagos pasididžiavimą – mažąją undinėlę, aplankė Roskildės miestą bei jo katedrą, kuri yra didžiausia gotikinio stiliaus bažnyčia Skandinavijoje, kur palaidoti visi Danijos karaliai ir karalienės, taip pat vikingų laivų muziejų. Aplankė Helsingor miestą bei jame esančią Kronborg pilį, taip pat pabuvojo šalia Danijos esančiame Švedijos miestelyje Helsingborg, kurį galima pasiekti per 15 minučių, plaukiant keltu. 

Stažuotės dalyviai

Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokykla:

  • Aleksandras Buiko - virėjas              223 gr.
  • Dainius Bigas - virėjas                      223 gr.
  • Jevgenij Michejonok - virėjas           612 gr.
  • Lukas Etus - padavėjas/barmenas    512 gr.

Visagino technologijos ir verslo profesinio mokymo centras:

  • Alina Paukštytė -  virėja
  • Arina Višnevskaja - virėja

Utenos regioninis profesinio mokymo centras:

  • Laurita-Marija Mikštaitė - padavėja/barmenė
  • Andrius Bikus - padavėjas/barmenas

Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras:

  • Kristina Belevičiūtė - virėja
  • Aivaras Jalinskas - virėjas

Lydinti mokytoja:

  • Ingrida Maciejauskienė, informacinių technologijų vyr. mokytoja