Surask mus Facebook'e
Viską, ką darai, reikia daryti gerai, net jei darai beprotybę.
H. de Balzakas

Stažuotė Prancūzijoje


Mokymosi visą gyvenimą programos Leonardo da Vinci mobilumo projektas “Restoranų darbuotojų praktinių įgūdžių ir įvairių darbo kompetencijų tobulinimas užsienio šalyse“ Nr. LLP-LdV-IVT-2013-LT-0855, skirtas pirminio profesinio mokymo lygmens moksleivių virėjų, konditerių ir padavėjų-barmenų profesinių kompetencijų tobulinimui.

2014 m. kovo 27 – balandžio 24 d. aštuoni virėjų, konditerių ir padavėjų/barmenų specialybių mokiniai iš Lietuvos  profesinio rengimo mokyklų –Vilniaus VTPVM, Visagino TVPMC, Utenos RPMC ir Kauno MPPMC  keturias savaites stažavosi Prancūzijoje, Strasbūre. Priimantis partneris CEFPPA mokykla, kurios dėka projekto dalyviai dirbo ir įgijo patirties geriausiuose Strasbūro restoranuose: Restaurant Le Dix, Restaurant Le Bistrot des copains, Relais Gourmand Au Crocodile, Restaurant LE GRUBER, Hotel Sofitel.

Stažuotės metu dalyviai gamino, serviravo tradicinius Prancūzijos patiekalus, susipažino su naudojamų produktų įvairove prancūzų virtuvėje, dirbo su naujausiomis technologijomis naudojamomis maisto ruošime, dirbo tarptautinėje komandoje su prancūzų virėjais ir padavėjais.

Stažuotės metu mokiniai dalyvavo dalyvavo ir CEFPPA mokyklos atvirų durų dienose, kur pristatė savo šalį, profesiją bei lietuviškus gaminius, svečius vaišino savo keptu lietuvišku pyragu. Visą dieną mokyklos virtuvėse plušo komandos iš CEFPPA mokyklos, partneriai iš Vokietijos ir Italijos bei mokiniai iš Lietuvos. Taip pat mokiniai dalyvavo mokyklos gastronomijos dienoje ir stebėjo garsiausių Strasbūro virėjų darbą.

Mokiniai patobulino anglų kalbos įgūdžius ir turėjo prancūzų kalbos pamokas. Laisvu metu praplėtė ir sociokultūrinį akiratį, susipažino su Prancūzijos, Elzaso regiono kultūra: aplankė Strasbūro senamiestį ir įžymią jo katedrą, Mažąją Veneciją, Europos parlamentą, lankėsi netoli Strasbūro esančiame viename gražiausių Elzaso regiono stebuklu laikomu 9 a. miestelyje – Colmar. Dalyvavo lingvistinės kavinės renginyje, kur tobulino prancūzų kalbą.

Dalyvių įspūdžiai:

Darja Kurojedova, 713 gr.

„Įspūdžiai nepakartojami. Dirbau viename žinomiausių restoranų Strasbūre "Au Crocodile" konditere. Pamačiau kaip yra gaminami ir pati pabandžiau pagaminti prancūziškus desertus. Nepakartojimą įspūdį paliko naujausios technologijos ir ką galima su jomis pagaminti. Iki šiol nesu to mačius Lietuvoje. Teko matyti kaip šefai kuria naujus savo šedevrus, kadangi stažuotę atlikinėjau kai buvo kuriamas naujas meniu. Labai sužavėjo tai, kad daugelį dalykų, kuriuos gamino konditeriai buvo ne tik galima, o net rekomenduojama ragauti, kad žinoti kas yra tiekiama klientams, koks gaminamų desertų skonis. Tai buvo puiki galimybė pabūti aukšto lygio virtuvėje. Neįkainojama patirtis, kuri liks atmintyje ilgam.“

 

Monika Vaičiūnaitė, 213 g.

„Pirma emocija, kurią pajutau atvykus į Strasbūrą - tai žinoma jaudulys. Bet jis greit numalšinamas. Viskas atrodo taip... Kitaip. Oras gaivesnis, žmonės labiau šypsosi, mašinos lėčiau važiuoja, saulė stipriau šviečia. Vakarų Europa, atrodo, turi net kitokį kvapą. Tad greit ir dingsta jaudulys.

Pirma mintis šovus pamačius kolektyvą - o taip, čia bus smagu! Tik vienas vaikinukas kalba laužyta anglų kalba, bet pasirodo tai visai ne problema. Čia visi šypsosi, daug kalba, švilpauja ir ką jau kalbėt apie jų dainavimą... Jis nesiliauja.

Aišku, nuovargis neišvengiamas. Gal ne tiek dėl krūvio, nes jis nesiskiria nuo lietuviško, bet labaiu dėl nesusipratimo kalbose. Visą dieną be sustojimo girdi prancūziškus nurodimus, kurie nėra sunkūs, bet ilgai vartai savo smegeninę, kol supranti ką tie žodžiai reiškia. Po to, atlikus savo darbus, susilauki komplimentų, kurių prancūzai toli gražu negaili. O tai tik dar labiau skatina tobulėti ir mokytis.

Kai perlauži kalbos slenkstį, tada gali pradėti mėgautis pačia prancūziška kulinarija. Čia viskas taip kruopščiai suderinta, skonis ir išvaizda yra lygiai taip pat svarbūs. Gal man pasisekė, kad dirbau visiškai paprastame restorane. Čia maistas natūralus, bet į kiekvieną porciją sudėta tiek daug kūrybos ir dėmesingumo. Bet kartu ir viskas taip paprasta. Kaip jie sakydavo: tiesiog daryk, galvok apie idealų skonį ir tavo rankos pačios jį pagamins. Mano prancūziškų kolegų natūralus požiūris į maistą buvo kaip gryno oro gurkšnis. 

Čia aš išmokau kelių dalykų- niekad nebijoti atrasti, visada viską stebėti plačiai atmerktom akim, nepamiršt užsirašinėti ir visko klausinėti. O svarbiausia- kulinarija jau seniai nėra tik išgyvenimo dalis, o vis naujai atrandama meno sfera“.

Stažuotės dalyviai

Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokykla:

  • Darja Kurojedova – konditerė, 713 gr.
  • Monika Vaičiūnaitė – virėja, 213 gr.    

Visagino technologijos ir verslo profesinio mokymo centras:

  • Aliona Burunova -  virėja
  • Jelena Prochorova - virėja

Utenos regioninis profesinio mokymo centras:

  • Sabina Lapunaitė – virėja
  • Ieva Kraponaitė – virėja

Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras:

  • Nerijus Vansevičius – padavėjas/barmenas
  • Šarūnas Urniežius – padavėjas/barmenas