Surask mus Facebook'e
Niekada nedera išplėtoti temos taip, kad nieko neliktų skaitytojui. Svarbu skaitytoją priversti ne skaityti, o mąstyti.
Š.Monteskjė

Stažuotė Italijoje


2010 m kovo 7 - kovo 27 d. keturi Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokyklos mokiniai, du Vilkijos žemės ūkio mokyklos ir du VšĮ Alantos ir technologijos verslo mokyklos mokiniai stažavosi Italijoje. Tris savaites jie dirbo Martina Franca miesto restoranuose, Italijoje. Mūsų mokyklos mokiniai atliko praktiką šiuose restoranuose: Vingailė Šidlauskaitė  – „Ciacco“ restorane, Tomas Maliuginas, Robertas Kozlovski – „Arachi del duca“ restorane, Vaidas Užgerys – „Gotha“ restorane.

Stažuotės metu dalyviai susipažino su  Italijoje naudojamų daržovių įvairove, gamino ir ragavo daržoves, kurių anksčiau neteko pažinti. Dalyviai mokėsi gaminti bei patiekti įvairius šaltus, pirmus, antrus daržovių  patiekalus; susipažino su naujausiomis daržovių patiekalų ruošimo, patiekimo bei puošimo tendencijomis; sužinojo, kokie naudojami prieskoniai, padažai daržovių ruošime; patobulino įgūdžius dirbant su naujausia virtuvės įranga.

Laisvu nuo praktikos metu dalyviai aplankė senovinius Otranto, Ostuni, Lecce, Crispiano miestelius. Apsilankė  vyno, sūrio, alyvuogių aliejaus ūkiuose. Taip pat aplankė unikalų Alberobello miestelį, kuris yra įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą dėl neįprastų senovinių pastatų, kurie vadinami Truli. Buvo nuvykę į profesinę mokyklą Crispiano miestelyje, kur rengiami būsimi virėjai. Stažuotėje dalyviai patobulino anglų kalbos įgūdžius,  pramoko italų kalbos, praplėtė sociokultūrinį akiratį, susipažino su Italijos kultūra.

 

Dalyvių įspūdžiai

Vaidas Užgerys 249 gr.

Šis Leonardo da Vinci mobilumo projektas man suteikė daug naudos. Įgavau naujų žinių. Susipažinau su italų kultūra  virtuve, bei pagrindiniais „Puglia“ regiono patiekalais. Ši stažuotė turės man didelės naudos ateityje.

Vingailė Šidlauskaitė 617 gr.

Šioje stažuotėje susipažinau su nauja kultūra, išmokau gaminti šiam regionui būdingų patiekalų, bei pamačiau daržovių kurių nėra Lietuvoje. Man ši stažuotė labai patiko, davė didelės naudos pažinti kitą virtuvę ir jos patiekalus. Taip pat pramokau naujos kalbos  bei patobulinau savo anglų kalbos žinias.

Tomas Maliuginas 239 gr.

Leonardo da Vinci mobilumo projektas leido atsiskleisti profesinėje srityje dar labiau, tai puiki galimybė tobulėti bei pažinti kitas kultūras taip pat susipažinti su naujais žmonėmis. Projektas leido patobulinti užsienio kalbos žinias, bei suteikė europass pažymėjimą, kuris ateityje bus labai svarbus profesinėj srity.

Robert Kozlovski 259 gr.

Džiaugiuosi, kad įgijau tokios virtuvės patirties, kuri žinoma pasaulyje kaip geriausia tiek skoniu tiek aromatu. Ši stažuotė suteikė man galimybę susipažinti su italų kultūra, tradicijomis, kalba. Aplankyti neįtikėtino grožio vietas, kurios buvo tik svajonėse. Buvo malonu bendrauti su visais projekto dalyviais, o įgytos neįkainojamos žinios, tikrai bus panaudotos ateityje.