Surask mus Facebook'e
Viską, ką darai, reikia daryti gerai, net jei darai beprotybę.
H. de Balzakas

Stažuotė Italijoje

logo


2019 m. kovo 2 d – balandžio 1 d.. į Italija, Puglia regioną pagal Erasmus+ KA1 besimokančiųjų ir personalo mobilumo profesiniame mokyme projektą "Užsienyje įgytą patirtį pritaikyk Lietuvoje" Nr. 2018-1-LT01-KA116-046788. Mokiniai dirbo restoranuose, gamino klasikinius, Viduržemio virtuvės patiekalus, konditerinius gaminius. Domėsis kultūriniu - socialiniu Italijos gyvenimų. Apskaitos-kasininko specialybės mokinė dirbo Italijos paslaugų įmonėje, kur susipažino su darbo organizavimo, mokesčių sistema Italijoje.

Į stažuotę išvyko aštuoni mokiniai. 5 virėjų grupės mokiniai: Eduard Rynkevič, Tomas Dolmantas 228 gr., Aleksandr Batūro 636 gr., Jokūbas Strazevičius, Goda Stuknytė 618 gr., Mantas Kizys 626 gr., konditerio specialybės Inga Viršilaitė KT-18 gr. ir apskaitos – kasininkės specialybės Svajūnė Laurinaitė AT-18. Dalyvių įspūdžiai:

Inga: „Konditerijos praktiką atlikau desertinėje-ledainėje-bare-kavinėje "Pizzicato Mandorla" Vico del Gargano miestelyje. Didžiąją darbo laiko dalį praleidau stebėdama ir domėdamasi konditerių darbu, receptais, desertų tradicijomis. Nors tikėjausi įgyti daugiau praktinės patirties, esu patenkinta įgytomis žiniomis: kavinėje viskas, nuo džemų ir sirupų iki pyragėlių ir tortų yra daroma rankomis iš vietinių produktų. Konditeriai ir kiti darbuotojai noriai dalijosi patirtimi; tvyro neskubos, ramaus darbo atmosfera. Kadangi darbuotojai sunkiai kalba angliškai, teko pramokti italų kalbos, kuri dabar praverčia skaitant receptus ir aprašymus; pritaikysiu ten naudojamas desertų gaminimo, konservavimo ir šaldymo technikas“.

Jokūbas: „Man labai patiko praktika Italijoje. Mane priėmė labai malonūs žmonės. Teko pažinti ir sužinoti tiek apie Italijos kultūrą, tiek apie jų virtuvę.  O jų virtuvė tiesiog sukėlė žavesį.  Teko pažinti ir matyti italų virtuvę iš arčiau. Sužavėjo tai, kad italai dirba su visa šeima. Vienas daro vieną, kitas kitą. Virtuvėje, kurioje dirbau, stebuklus darė Tina.  Iš jos pasisėmiau daug patirties ir ačiū jai už tai. Tai  buvo be galo įdomi patirtis dirbant Italijos restorane. Nustebino jų darbo pobūdis. Nuo 8 iki 13 valandos dirbdavo parduotuvės, kavinės,  o nuo 13 iki 17 valandos, niekas nedirbdavo ir visi eidavo namo. Miestelis būdavo tuščias. Toks kultūrinis dalykas nustebino mane“.

Aleksandras: „Italijoje dirbau jūros gėrybių restorane ,,Alpheus“. Dirbti buvo išties įdomu, ir smagu, kolektyvas buvo linksmas ir draugiškas. Pirmąją savaitę buvo sunku, bet negaliu pasakyti, kad sunkiausia dėl to, kad negalėjome susikalbėti. Aš visada sakau, kad darant vieną darbą nebūtina kalbėti viena kalba. Sunkiausia tik tada, kai reikia gaminti, o nežinai receptūros, nes viskas tik italų kalba. Tačiau kolektyvas buvo šaunus ir visąlaik padėjo ir rodė, kaip gaminami patiekalai bei leido kartu gaminti. Taigi įspūdžiai yra tik geriausi“.

Eduard: „Dirbau žuvies restorane „Gli Archi“. Nors tai žuvies restoranas, čia netrūksta ir mėsos patiekalų. Pirmomis stažuotės dienomis susipažinau su darbuotojais ir virtuve. Restorane susidūriau su jūros gėrybėmis, mokė jas išdarinėti, ruošti patiekalus pagal itališkas tradicijas. Praktika man labai patiko, nes sužinojau tai, ko tikėjausi: išbandžiau ir sužinojau itališkų receptų, įvaldžiau pirminį jūrų gėrybių paruošimą ir gaminimą. Taip pat pažinau italų kultūrą, tradicijas ir pastebėjau skirtumų su Lietuva. Man labai patiko Italija, nes tai šilta ir graži šalis“.

Goda: „Aš dirbau Calanella miestelyje, jūros gerybių restorane „La stazione“. Aš padėdavau virėjams atlikti įvairius darbus, pavyzdžiui apdorodavau jūros gerybes. Man darbe labai patiko, linksmas kolektyvas ir šilta aplinka įkvėpė mokytis vis naujų dalykų. Aš džiaugiuosi, kad ryžausi vykti su Erasmus programą į Italiją, nes išmokau ir pamačiau daug naujų dalykų“.

Svajūnė: „Išvykau stažuotis į Carpino miestelyje esantį ”New Service” Società Cooperativa Sociale centrą, kuris užsiima socialinių (vaikų globos, senjorų priežiūros) paslaugų teikimu. Ten dirbau administratorės padėjėja. Darbo gudrybių ir subtilumų mokė administratorė Ariana. Ji plačiai nupasakojo Italijos finansų, bankų sistemą. Mokėmės atlikti banko pavedimus, tvarkyti ir sudaryti sąskaitas faktūras, rengti sutartis ir kitą dokumentaciją. Mano stažuotė buvo kiek kitokia. Kadangi anksčiau mokiausi italų kalbos, stažuotėje ir verčiau, ir mokiau, ir, be abejonių, pati gilinau kalbos žinias. Džiaugiuosi turėjusi galimybę stažuotis Italijoje ir įgyti tarptautinės patirties ne tik finansų, bet ir sociokultūrinėje sferoje“.

Mantas:“ Man labai patiko stažuotė Italijoje. Sužinojau daug apie italų kultūrą ir virtuvę. Stažavausi restorane „La Stazione“. Ten išlavinau konditerijos gebėjimus, patobulinau pjaustymo įgūdžius ir netgi pramokau italų kalbos. Stengiausi būti labai aktyvus, todėl už gerą darbą mane gyrė ir pasiūlė sugrįžti vasarai. Stažuotė neapsiribojo vien tik darbu. Aplankiau daug gražių Italijos vietų ir miestų“.

Tomas: „Italijoje, stažuotės metu, dirbau Rodi mieste, restorane pavadinimu „Aplheus”. Restorane pagrindiniai patiekalai buvo makaronai su įvairiomis jūros gėrybėmis. Mano pareigos restorane „Alpheus” buvo virėjo padėjėjas. Ten aš dirbau įvairiausius darbus: nuo jūros gėrybių pirminio apdorojimo iki patiekalų gamybos. Ši praktika Italijoje paliko didelį įspūdį. Ypač įsiminė italų kultūra, jų humoro jausmas ir įdomūs architektūros statiniai“.