Aplankyk mūsų facebook'e
Gobšumas ir pyktis – blogiausi patarėjai.
Publilijus Siras

Gimtojo krašto gastronomijos pristatymas Europai


[Projekto leidinys/Brochure of project] [Projekto leidinys (VTPVM)]

Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokykla dalyvauja Comenus projekte "Gimtojo krašto gastronomijos pristatymas Europai" LLP-COM-DP-2007-LT-00105 kaip partneris.

Projekto laikotarpis 2007 10 01 iki 2009 07 31.

Projekto koordinatorius Prancūzijos profesinė mokykla Lycee Professionnel Helene Boucher.

Kitas šio projekto partneris Rauma videregaende skole, Norvegija.

Pagrindinis šio projekto tikslas pristatyti Lietuvos nacionalinės virtuvės paveldą Europai. 10 maisto ruošimo profesijos mokinių dalyvauja šiame projekte, tobulina įgūdžius gaminant nacionalinius patiekalus, kuriuos pristatys vizito metu Prancūzijoje.

 

Stažuotė Prancūzijoje

 

2009 m. sausio 29 d. grįžo dalyviai iš stažuotės Prancūzijoje, Le Mans miesto profesinės mokyklos Lycee Professionnel Helene Boucher.

Dalyviai dalyvavo Mokymosi visą gyvenimą programos Comenius projekte „Gimtojo krašto gastronomijos pristatymas Europai“. Nr. LLP-COM-DP-2007-LT-00105.

Dalyviai: profesijos mokytoja metodininkė Vida Bingelytė ir vyr.mokytoja Rūta Biržienė, mokiniai- Teresa Gerasimovič 227 gr., Alina Masoit 918 gr., Martynas Maldžius 518 gr., Viačeslav Sinkevič 218 gr., Kymantas Zabarauskas 218 gr., Deividas Dimša 218 gr., Modestas Urbonavičius 627 gr., Viktorija Grinevič 647 gr., Sabina Kovzan 647 gr.

Dalyvių įspūdžiai:

  • Dalyviai stažuotės metu pristatė Lietuvos nacionalinės virtuvės paveldą Europai. Prieš vykdami į Prancūziją mokiniai kartu su mokytojais parengė lietuvių virtuvės patiekalų pristatymą lietuvių, prancūzų, norvegų ir anglų kalbomis, iliustruotą pačių pagamintais patiekalais. Leidinys, pristatytas projekto metu, padarė be galo didelį įspūdį.
  • Dalyviai paruošė ir pristatė lietuvišką užkandį, kurį prancūzai ir norvegai ragaudami buvo susipažindinti su Lietuvos istorija, kultūra, tradicijomis.
  • Tarptautinės vakaronės metu mokiniai paruošė užkandį iš karpio bei lydekos vyniotinių, daržovių ir gaivaus padažo, taip pat patiekė karštą vaisių desertą su riešutais ir medum bei spanguolių ir vanilės padažais, kuris, beje, susilaukė didžiausio pasisekimo. Vakaronėje dalyvavo 70 svečių - tai Le Mans miesto profesinės mokyklos Lycee Professionnel Helene Boucher mokytojai, kvalifikacijos egzaminų komisijų nariai bei garbės svečiai.
  • Kultūrinės programos metu aplankyta Normandija, su Atlanto pakrante, San Mišelio kalnu, puikiu kraštovaizdžiu bei daugybe puikių pilių, gerėtasi Le Manso bei Sumuro senamiesčiais.
  • Netrūko ir profesijai naudingų išvykų. Aplankytos stalo įrankių, sūrių, dešrų, vyno, šampano, kalvadoso, natūralių sirupų bei likerio gamybos įmonės. Taip pat dalyviai apsilankė ekologiškai auginamų daržovių ūkyje, leido akivaizdžiai susipažinti su glaudaus bendradarbiavimo principu - "iš daržo į restorano virtuvę".
  • Dalyviai lankėsi mokinių bei mokytojų šeimose turėjo galimybę arčiau susipažinti su šeimų tradicijomis, gyvenimo būdu, pomėgiais bei pristatyti savo šalies kultūrą, papročius, tradicijas.
  • Viešnagės pabaigoje buvo suorganizuotos draugiškos futbolo rungtynės tarp prancūzų, lietuvių ir norvegų mokinių bei mokytojų komandų. Pergalę iškovojo Lietuvos mokiniai. Pergalė tapo dar malonesne, sužinojus, kad tai - pirmoji svečių pergalė viso projekto metu!!!