Tapk fanu facebook'e
Jeigu į daiktus, kuriuos tu matei visą laiką, imsi žiūrėti atidžiau, lyg pirmą kartą, trokšdamas įžvelgti visas smulkmenas, tai pasirodys, kad tu jų ankščiau niekada nematei.
Ch.S.Puigas

Stažuotė Italijoje, 2012m.


Mokymosi visą gyvenimą programos Leonardo da Vinci mobilumo projektas Nr. LdV-VETPRO-2012-LT- „Virėjų ir padavėjų, barmenų profesijos mokytojų kvalifikacijos tobulinimas Europos šalyse“.

2012 m. spalio 13 – 20 d. profesijos mokytojos Nida Šekštelienė ir Agnė Vaicekavičiūtė vyko į stažuotę Italijoje, Rimini mieste, pagal Mokymosi visą gyvenimą programos Leonardo da Vinci mobilumo projektą Nr. LdV-VETPRO-2012-LT- „Virėjų ir padavėjų, barmenų profesijos mokytojų kvalifikacijos tobulinimas Europos šalyse“. Projekto vykdytojas - Visagino technologijos ir verslo profesinio mokymo centras, o partneriai - Utenos regioninio profesinio mokymo centras, VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokykla, Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokykla.   

 

Projekto tikslas - tobulinti profesinio mokymo specialistų  iš 4 Lietuvos profesinio mokymo įstaigų žinias ir įgūdžius maisto gaminimo, aptarnavimo ir profesinio mokymo srityje, susipažinti su Italijos virtuve, tradiciniais maisto produktais, aptarnavimu bei praktinio mokymo organizavimu.

     Italija – šalis garsi savo plėtojama mados industrija, dizaineriais. Juk neveltui žemėlapio forma – aukštakulnio batelio formos.                                                                                                                              

Apsigyvenome Rimini miestelyje, kurorte, kuriame gimė Frederiko Felini. Švelnus klimatas, 20 km auksinio paplūdimio smėlio, 3 žvaigždučių  viešbutis „Bengasi“, kuriame apsigyvenome vos 200 m. kelio iki jūros.

Nuvykus mus sutiko „Sistemo Turismo“ atstovas ir palydėjo į ofisą, kuriame supažindino su programa, veikla, miestu ir transportu.

Pagrindinis Rimini miesto simbolis yra seniausias miesto statinys - imperatoriaus Augusto triumfo arka, statyta 27 m.pr.Kr.

Šiuo metu Riminis pagal galimybes priimti turistus užima pirmąją vietą Italijoje, nes jame yra apie 2000 viešbučių ir 15 tūkst. apartamentų ir vilų. Viešbučiai nedideli, kompaktiški. Pirmasis mūsų vizitas buvo „Royal Hotel Plaza“ 4 žvaigždučių viešbutis. Šiame viešbutyje mus supažindino su svečių aptarnavimo standartais, darbo organizavimu jame, maisto kultūros tradicijomis viešbučių restoranuose, kaip jos pakito iki krizės laikotarpio ir po jo. Labai gražus viešbučio administratoriaus išsakytas požiūris, kad restoranas – tai ne tik techninis dalykas, bet pagrindinis jo  tikslas - sukurti atmosferą, kurioje žmogus pailsėtų po sunkios darbo dienos, nuo didelio tempo, streso, įtampos. Administratorius mūsų prašė tai kartoti ir savo mokiniams.

Kitas vizitas – žuvies ir jūros gėrybių restoranas „Zi Rosa“.  Šiame restorane mus svetingai sutiko savininkas, paruošė vieną firminių patiekalų - „Tortolinį su žuvimi ir jūros gėrybėmis“. Apsilankymo metu įgijome praktinių žinių gaminant Viduržemio jūros patiekalus, gavome naudingų patarimų. Sužavėjo restorano interjeras: kuklus, bet stilingas.

Vienas įspūdingiausių vizitų - apsilankymas Profesinio rengimo institute „IPSSAR“ Istituto Professionale Servizi per l’Enogastronomia e I’Ospitalita Alberghiera”. Šioje įstaigoje turėjome galimybę susipažinti ir stebėti virėjų, padavėjų ir barmenų praktinį mokymą. Susipažinome su praktinio ir teorinio mokymo vietomis, domėjomės mokyklos ir mokymo tvarka bei mokymo programomis.

Laisvu nuo vizitų laiku susipažinome su Italijos kultūra, papročiais, tradiciniais patiekalais (pica, lazanija ir kt.), desertais ir nuostabia itališka kava. Domėjomės šių patiekalų, desertų bei karštų gėrimų gaminimu, patiekimu. Aplankėme vieną mažiausių valstybių – San Mariną ir nuostabų miestą Florenciją – meno, kultūros ir Renesanso lopšį.

Ši stažuotė paliko mums neišdildomą įspūdį ir suteikė galimybę susipažinti bei įgyti patirties ir žinių, kurias mes galėsime panaudoti ir pasidalinti su mokiniais bei kolegomis, organizuojant teorinį ir praktinį mokymą. Tai puiki galimybė ne tik tobulėti profesinėje srityje, bet tobulinti anglų k. žinias, nes Lietuvoje retai kur tenka bendrauti šia kalba.