Surask mus Facebook'e
Niekada nedera išplėtoti temos taip, kad nieko neliktų skaitytojui. Svarbu skaitytoją priversti ne skaityti, o mąstyti.
Š.Monteskjė

Stažuotė Prancūzijoje


Leonardo da Vinčio programos mobilumo projekto "Žvėriena nuo medžioklės iki vaišių stalo" Nr.Lt/06/PL/1/0984, stažuotė Prancūzijoje

2007-01-22 iki 2007-02-12, 8 mokiniai stažavosi Le Mans miestelyje, Helene Boucher profesiniame licėjuje. Iš mūsų, Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokyklos, važiavo keturi mokiniai: Mindaugas Grigas, Dominykas Bagdonas, Valentinas Baranovskis, Mindaugas Čižauskas. Tai pirmo ir trečio kurso maisto ruošimo darbuotojo bei padavėjo-barmeno specialybės mokiniai. Iš partnerių, Balbieriškio žemės ūkio mokyklos mokiniai: Rita Laukaitytė, Jolita Leimonaitė bei Dieveniškių žemės ūkio mokyklos mokiniai: Aksana Tatinkevičiūtė, Pavel Poliak. Mokinius į stažuotę lydėjo Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokyklos vyr. profesijos mokytoja Rima Narkevičiūtė.

Stažuotės metu mokiniai turėjo galimybę stebėti ir patys dalyvauti žvėrienos apdorojimo ir patiekalų ruošimo procese, susipažino su medžioklės tradicijomis ir galimybėmis Prancūzijoje. Jie taip pat įgijo profesinės prancūzų kalbos vartojimo įgūdžių. Turėjo "Vyno degustacijos pamoką", kurios metu mokiniai išmoko, kaip taisyklingai laikyti taurę, uostyti, ragauti, atpažinti rūšį bei koks vynas tinka prie žvėrienos patiekalų. Priimančioje organizacijoje tuo pačiu metu stažavosi mokiniai iš Norvegijos Raumos mokyklos su kuria mes turėjome ir turime keletą projektų. Taigi mūsų mokiniai galėjo užmegzti draugiškus ryšius su kitų šalių savo specialybės mokiniais.

Prieš išvykstant į stažuotę mokiniai gavo individualias užduotis, stažuotės metu pildė dienoraštį, rinko profesinę medžiagą apie medžioklės tradicijas ir galimybes Prancūzijoje; skerdienų skirstymą, šaltų ir karštų žvėrienos patiekalų ruošimą, serviravimą ir pateikimą, prieskonių, padažų, garnyrų bei gėrimų parinkimą, užsirašė tradicinių prancūziškų žvėrienos patiekalų receptų, parsivežė daug vaizdinės medžiagos.

Kultūrinės programos metu mokiniai aplankė Paryžiuje Eifelio bokštą, Triumfo Arką, Notre- Dame bažnyčia, Le Mans miestelyje Šokolado laboratoriją, taip pat aplankė vyno, sūrio gamyklas bei daugelį pilių-muziejų su senomis medžioklės tradicijomis.

Stažuotės pabaigoje mokiniams buvo įteikti Helene Boucher mokyklos sertifikatai, patvirtinti restoranų vadovų, kuriuose mūsų mokiniai atliko praktiką, o vėliau jie gaus ir Europasus.

Europasas - tai aukščiausias Europos Komisijos pripažintas dokumentas patvirtinantis užsienyje įgytą kvalifikaciją.